Nierówności trygonometryczne
stokrotka: Wykaż, że:
a) Isin xI + Icos xI ≥ 1 dla x∊R
b) I sin x + cos xI ≤
√2 dla x ∊R
c) Ia sinx + b cosxI ≤
√a2+b2 dla a,b,x ∊ R
| | 1 | | π | | 8−√3 | |
d) |
| cos(x+ |
| )+ |
| ≥ √2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
26 sty 20:12
zombi: a) z nierówności trójkąta
1 = √sin2x+cos2x ≤ √sin2x + √cos2x = |sinx| + |cosx|
26 sty 20:53
Kacper:
26 sty 22:25
yht:
b)
| | π | | x+π/2−x | | x−π/2+x | |
sin x + cos x = sin x + sin ( |
| − x) = 2*sin( |
| ) * cos( |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | 2x−π/2 | | √2 | | π | | π | |
= 2*sin( |
| )*cos( |
| ) = 2* |
| *cos(x− |
| )=√2*cos(x− |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
|sin x+cos x| = |√2*cos(x− |
| )| |
| | 4 | |
26 sty 23:12
PW: Nierówność c) w jednej linijce dowodzi się za pomocą nierówności
Cauchy'ego−Buniakowskiego−Schwarza
26 sty 23:23