trygonometria
help: Witam nie mam pojęcia jak to zrobić

próbowałem z róznicy cos ale nie idzie mi

Wykaz ze
nie istnieje trojkat w ktorym jeden z katów ma miare alfa spelniajaca rownanie cosα/3=cosα/2
26 sty 20:02
john: help me
26 sty 22:53
PW: Jak popatrzymy na wykres funkcji cosx na przedziale (0, 180°) (a takie są kąty trójkąta), to
zauważymy że funkcja jest malejąca, nie ma więc możliwości, aby
cosβ = cosα
dla różnych kątów α i β.
Wobec tego musiałoby być
czyli
α = 0°,
co jest niemożliwe.
26 sty 23:19
help: czyli jak musiałbym to zapisac ? zeby bylo poprawnie
27 sty 01:06