geometria analityczna
Bogna: prosze o pomoc w zadaniu. geometria analityczna
napisać równanie płasczyzn przechodzącej przez P(2,0,−1) i prostopadłej do płaszczyzny
2x−z+1=0,y=0
rozumiem ze wspołrzedne płaszczyzny 2 są [0,0,0] po wymnożeniu plaszczyz otrzymuje wyni
[0,0,0] czy moge cos z tym wiecej zrobic czy dobrze robie o zadanie?
26 sty 19:50
Mila:
Coś dziwnego piszesz, jak to można mnożyć płaszczyzny?
Płaszczyzny są prostopadłe to ich wektory normalne są prostopadłe.
n=[2,0,−1] wektor normalny płaszczyzny: 2x−z+1=0
Szukasz wektora prostopadłego do n→.
26 sty 21:05
Bogna: Chodzi mi o pomnożenie przez siebie wektorowo dwa wektory czyli [2,0,−1] x [0,0,0]i wynik tego
to jest wektor prostopadly dobrze rozumiem czy to sie jakos inaczej robi?
26 sty 22:29
Bogna: bo tam ma być prostopadłej do płaszczyzn (2) jedna to 2x−z+1=0 a druga y=0
26 sty 22:37
Bogna: bo tam ma być prostopadłej do płaszczyzn (2) jedna to 2x−z+1=0 a druga y=0
26 sty 22:37
Mila:
Bardzo nieprecyzyjnie napisałaś treść zadania.
Równanie płaszczyzny przechodzącej przez P(2,0,−1) i prostopadłej do płaszczyzn :
2x−z+1=0,
y=0
tak ma być?
26 sty 22:55
Bogna: tak ma być, mój błąd zjadłam litery
26 sty 23:04
Mila:
n1=[2,0,−1] wektor normalny płaszczyzny: 2x−z+1=0
Równanie y=0 to płaszczyzna XOZ
n2=[0,1,0] wektor normalny tej płaszczyzny
n=[2,0,−1] x [0,1,0]=[1,0,2]
1*(x−2)+2*(z+1)=0
x−2+2z+2=0
x+2z=0
26 sty 23:07
Bogna: a skąd się wzieła w n2 ta jedynka?
26 sty 23:08
Mila:
Do płaszczyzny XOZ jest prostopadła oś OY.
26 sty 23:25
Bogna: już kumam

wielkie dzięki za pomoc
26 sty 23:28