a
wd410: log1681 * log27125 * log2564 =
26 sty 19:22
Jack: 16 = 24
81 = 34
27 = 33
125 = 53
25 = 52
64 = 43 = 26
26 sty 19:30
wd410: Możesz jeszcze coś podpowiedzieć? Najpierw próbowałem pozamieniać na wspólną podstawę,
następnie twoim sposobem też pozamieniałem na potęgi, powyciągałem też przed logarytm potęgi,
ale nie wiem jak to ruszyć dalej.
26 sty 19:37
Jack: ostatnie chyba zle przepisane...czy na pewno log2564?
26 sty 19:57
wd410: Tak
26 sty 19:58
wd410: Odpowiedź to 3
26 sty 19:58
5-latek: może spróbuj tak
| | 1 | |
log1681= log2434= |
| *4log23= log23 |
| | 4 | |
| | 1 | |
log27125= log3353= |
| *3log35= log35 |
| | 3 | |
| | 1 | |
log2564=log5226= |
| *6log52= 3log52= log58 |
| | 2 | |
26 sty 20:02
Jack: no dobra to
log
16 81= log
2 3
log
27 125 = log
3 5
log
25 64 = 3 log
5 2
| | 1 | |
log2 3 * log3 5 * 3 log5 2 = log2 5 * 3 log5 2 = |
| * 3 log5 2 = 3 |
| | log5 2 | |
26 sty 20:07
wd410: dzięki
26 sty 20:11
wd410:
log
1681 * log
27125 * log
25*64 =
| | log1681 | | log16125 | | log1664 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| | log1616 | | log1627 | | log1625 | |
| | 4log163 | | 3log165 | | 3log164 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| | 2log164 | | 3log163 | | 2log165 | |
| | 4 | | 3 | | 3 | | 36 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| = 3 |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 12 | |
26 sty 20:23
Jack: bardzo ladnie

... ale to tak nie dziala...
| 4log163 | |
| ≈ 1,5849625... |
| 2log164 | |
26 sty 20:53
wd410: Nie można skracać po skosie?
26 sty 21:12
Jack: aaaaa to jest po skosie...
tego nie zauwazylem ... przepraszam bardzo : D
to wlasciwie sie zgadza...teraz...czyli wczesniej tez ; D
26 sty 21:23