pies
pies: X jest zbiorem całkowitych wartości parametru m dla których równanie |−x2+2|x|+5|=m ma cztery
rozwiązania.Oblicz sumę sześcianu liczb należących do
zbioru X JAK TO ZROBIC ALGEBRAICZNIE?
26 sty 18:49
pies: kto pomoze pieskowi ...nie chodzi o obliacznie calego tylko w podpunktach jak to zrobic
26 sty 20:04
zombi: Podpowiedź pierwsza.
−x2+2|x|+5 = −|x|2+2|x|+5
26 sty 20:11
pies: nie nie napisz w podpunktach prosze

bez podpowiddzie
26 sty 20:17
26 sty 20:42
Krzysiek: t=|x|
26 sty 20:44
pies: ale napisz w podpunktach
26 sty 20:58
Mila:
Algebraicznie .
1) m≥0, m∊C
2) −x2+2|x|+5=m lub −x2+2|x|+5=−m
3) rozwiązujesz w przedziałach
(−∞,0), <0,∞)
Δ≥0
4) sumujesz liczbę rozwiązań z obu przedziałów, ma być 4.
Lepiej to zrobić graficznie.
Uprasza się , aby piesek nie szczekał.
26 sty 21:00
Mila:

Metoda graficzna:
1) Rysujesz wykres
y=−x
2+2x+5
2) Symetria względem OY tej części wykresu , która znajduje się
po prawej stronie OY,( pozostałą pomijamy )⇒
y=−x2+|x|+5
3) Symetria względem OX tej części wykresu , która leży po osią OX⇒
y=|−x2+|x|+5|
4) przesuwasz linijkę od dołu do góry ( tylko różowy wykres Cię interesuje)
i odczytujesz dla jakich y przecina wykres w czterech punktach .
Odczytuj i sprawdzaj w odpowiedzi wynik.
26 sty 21:10
pies: nie rozumiem bez sensu dlaczego 2) −x2+2|x|+5=m lub −x2+2|x|+5=−m co dalej jak w
przedzialach ? to znacczy jak to ze calosc jest w wartosci bezwzg. to jest to /?m≥0, ?
26 sty 21:19
pies: ale to bez sensu 2 ..jak niby mam narysowac wykres y=−x2+2x+5 ? jak bede podstwaial to
bedzie to za malo precyzyjne
26 sty 21:20
pies: a nie sczekam

juz
26 sty 21:24
Mila:
Jak piszesz,że moje rozwiązanie jest bez sensu , to sam rozwiązuj z sensem.
m≥0, bo |a|≥0 z definicji dla każdego a ∊R
26 sty 21:25
pies: wiem ze tak jest..ale co to zalatwia cala w.bezwzgledna?

? nie rozumiem ....a nie twoje
maja sens wieksze niz moje ...tylko ja sie pytam jak narysowac y=−x2+2x+5
26 sty 21:26
pies: dzieki za pomoc:(
26 sty 21:39
Mila:

Szkicujesz wykres;
Ważne są w tym zadaniu tylko niektóre dokładne wartości:
−x
2+2x+5=0
Δ=24
√24=
√4*6=2
√6
| | −2−2√6 | |
x1= |
| =1+√6≈3.5 nie musi być dokładnie |
| | −2 | |
lub
x
2=1−
√6≈−1.5 wystarczy ta dokładność.
y
w=6
W=(1,6) to musi być dokładne
f(0)=5 to musi być dokładne
Dalej wiesz?
Teraz to szkicujesz
26 sty 21:48
pies: dziekuje
26 sty 22:14
Mila:

Naucz się tej metody, bo często trzeba z niej skorzystać.
Jak odczytasz , to co trzeba to napisz.
Wykres
y=−x
2+2|x|+5
26 sty 22:18
Eta:
26 sty 22:18
pies: 1 2 3 4 6 to sa odp
26 sty 22:28
Mila:
A ty je znalazłeś czy odczytałeś z podręcznika?
26 sty 22:36
pies: nie jednak nie na pewno nie 5 a reszta ..uuuu
26 sty 22:38
pies: to za trudne z rysunku trzeba robic symetrcyczne rysunki jeden na drugim:(
26 sty 22:40
Mila:

Dobrze.
m=1 lub m=2 lub m=3 lub m=4 lub m=6
X={1,2,3,4,6}
Teraz licz sumę sześcianów i gotowe.
Patrz na rysunek 21:10, trzeba sobie zrobic taki rysunek, poprzednie leciutko rysujesz
ołówkiem,
a ostatni kolorem i wszystko widać.
26 sty 23:18
pies: 
dziekuje milo
26 sty 23:20
pies: A NIE powinny Byc 4 rozwiazania?
27 sty 12:49
Metis: Jest 5 rozwiązań.
27 sty 13:10
pies: ale w pyt ma byc 4
27 sty 14:45
Metis: Pewnie błąd.
27 sty 14:47
pies: X jest zbiorem całkowitych wartości parametru m dla których równanie |−x2+2|x|+5|=m ma cztery
rozwiązania.Oblicz sumę sześcianu liczb należących do
zbioru X
27 sty 15:16
Metis: Tak, widzimy zadanie. Ale rozwiązanie Mili jest jak najbardziej poprawne.
27 sty 15:17
pies: maja byc 4 rozwiazania
27 sty 15:24
Jerzy:
i dla tych pięciu wartości parametru m, są dokładnie cztery rozwiązania
27 sty 15:29
Metis: ... no własnie
27 sty 15:30
pies: dziekuje

bardzo
27 sty 15:41