argument liczby zespolonej
witam: Zad. 1
Argumentem liczby zespolonej
z= − jcosα + sinα
a) 1/2 π + α
b) −α
c) α
d) 3/2π + α
e) 2/3π + α
Zad. 2
Niech a=tg(arcsin
35)
a) a=
512
b) a=
5√26
c) a=
1225
d) a=
1525
e) a=
34
Bardzo bym prosił o wytłumaczenie tych dwóch zadań. Potrzebuje ich na jutro

Z góry bardzo
dziękuję
26 sty 18:47
PW: Wskazówka do 1)
Jest to zadanie testowe, więc wystarczy sprawdzić wszystkie propozycje. Po prostu policzyć
cosβ + jsinβ,
gdzie β oznacza proponowany kąt, i zobaczyć czy jest to równe −jcosα + sinα
26 sty 18:51
26 sty 19:20
utem:
oblicz tg(arcsin 3/5)
2)
| | sin(arcsin35) | |
tg(arcsin35)= |
| = |
| | cos(arcsin35) | |
| | | | 3 | | 5 | | 3 | |
= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | √1−(35)2 | | 5 | | 4 | | 4 | |
26 sty 19:26