Całka
Mat: | | x3 +2x2 −4x+7 | |
Oblicz. ∫ |
| dx |
| | x2−x−6 | |
Nie wiem czy dobrze robię rozkład na ułamki proste, bo wynik nie chce mi się zgodzić.
x
2 −x −6=(x−3)(x+2)
| x3 +2x2 −4x+7 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| x2−x−6 | | x−3 | | x+2 | |
x
3 +2x
2 −4x +7=A(x+2) +B(x−3)=Ax +2A + Bx −3B
−4=A +B
7=2A −3B
A=−1
B=−3
| x3 +2x2 −4x+7 | | −1 | | 3 | |
| = |
| − |
| |
| x2−x−6 | | x−3 | | x+2 | |
26 sty 18:32
Bogdan:
Najpierw podziel wielomiany (x3 + 2x2 − 4x + 7) : (x2 − x − 6)
26 sty 18:34
Mat: Z rozpędu nie popatrzyłem na stopnie wielomianów. Dzięki.
26 sty 18:36
piotr: x3+2 x2−4 x+7=(x+3)(x2−x−6)+5x+25
26 sty 18:42
piotr: | | 8 | | 3 | | x2 | |
∫(x+ |
| − |
| +3)dx= |
| +3x−3ln(x+2)+8ln(x−3)+C |
| | x−3 | | x+2 | | 2 | |
26 sty 18:59