geometria analityczna
help: WItam mam problem z zadaniem

Wyznacz wszystkie wartosci parametru a, dla ktorego prosta o
rownaniu y=ax−5 nie ma punktow wspolnych z okregiem w punkcie s(0,0) i promieniu r=3. Proszę o
wskazówki

z gory dzieki
26 sty 18:29
john: spróbuj wyznaczyć dwie styczne i obszar między tymi stycznymi odjąć od wszystkich liczb
rzeczywistych
26 sty 20:34
5-latek: To z tego wynika ze odleglosc punktu S=(0,0) od prostej y=ax−5(w postaci kierunkowej ) czyli
y−ax+5=0(w postaci ogolnej ) jest wieksza od 3
26 sty 21:01