matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka trygonometryczna
Natalia:
Cześć, może mi ktoś pomóc w rozwiązaniu takiej całki: ∫cos
2
xsin
2
xdx=? wiem, że potrzebne jest tutaj zastosowanie wzoru na podwojony kąt lecz wychodzi mi:
1
1
x−
sin4x + C
8
32
czy mój wynik jest dobry?
26 sty 17:55
PW:
Całkowanie sprawdza się różniczkując wynik.
26 sty 18:16
Mila:
1
sinx*cosx=
*sin(2x)
2
1
1
(
*sin(2x))
2
=
sin
2
(2x)
2
4
1−cos(4x)
sin(2x)
2
=
2
1
1
1
∫sin
2
x*cos
2
x dx=
∫(1−cos(4x)) dx=
x−
sin(4x)+C
8
x
32
26 sty 18:18
utem:
1
x ma być.
8
26 sty 18:20