Oblicz granicę
Marek: proszę o pomoc w obliczeniu tej granicy, kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać...
| | 5n + 3n | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim ( |
| + |
| + |
| +...+ |
| ) |
| | 7n + 5n | | e | | e2 | | en | |
n→
∞
26 sty 17:26
Marek: Czy ktoś pomoże?
26 sty 18:12
Pseudodionizy Areopagita:
Osobno rozpatrzeć tę granicę z potęgami czyli pierwszy wyraz ciągu, a potem granicę tej reszty
jako sumy (skończonego) ciągu geometrycznego o ilorazie 1/e.
26 sty 19:41
Pseudodionizy Areopagita:
| | 5n+3n | | 5n | | | |
lim |
| = lim |
| |
| |
| | 7n+5n | | 7n | | | |
26 sty 19:46
Pseudodionizy Areopagita:
Ten pierwszy czynnik dąży do 0 więc ten składnik naszego wyrażenia dąży do 0.
26 sty 19:48
Pseudodionizy Areopagita:
Teraz bierzemy pod uwagę ciąg z liczbą e.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | | |
| + |
| + ... + |
| = |
| |
| na podstawie wzoru |
| e | | e2 | | en | | e | | | |
na sumę początkowych wyrazów ciągu geometrycznego.
| | 1 | | 1 | |
A więc granica całego wyrażenia wynosi 0 + |
| = |
| . |
| | e−1 | | e−1 | |
O ile nigdzie się nie pomyliłem, ze mną nigdy nie wiadomo
26 sty 19:54
Marek: Bardzo dziękuję!
26 sty 23:06