matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Mat:
Mam problem z taką całką, prosiłbym o pomoc.
13x
∫
dx
2x
2
−4x +2
26 sty 16:58
Bogdan:
13
x
13
x
∫
dx =
∫
dx =
2
x
2
− 2x + 1
2
(x − 1)
2
13
1
1
=
∫(
+
) dx = ...
2
x − 1
(x − 1)
2
26 sty 18:05