Doprowadz do najprostszej postaci
jolka: Dorowadz do najprostszej postaci 2√32 ;√24; 3√24 ; 3√54
18 gru 16:43
Ivan: Sposób na wyłączenie czynnika przed pierwiastek
32|2 } przy pierwiastku 2go stopnia bierzemy w pary po 2 takie same liczby
16|2
8|2 }
4|2
2|2 − resztę mnożymy przez siebie, otrzymana liczba pozostanie pod pierwiastkiem
1|1 −
2*2=4 (mnożymy liczby w parach (z jednej pary jest jedna liczba) i wystawiamy przed
pierwiastek)
2*4√2 =
8√2
18 gru 16:50
bhnj: 3√12
4 paź 17:34
krystek: A kwadraty liczb do 100 znasz?
2√32=2√2*16=2*4√2
I pozostałe przykłady analogicznie.
4 paź 17:58
krystek: 3√4*3=3*2√3=6√3
4 paź 18:00