matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trojkat
123:
http://www.zadania.info/d89/5818735
w tym zadaniu chcialem to rozwiazac w nast. sposob:
http://zapodaj.net/41236059866de.png.html
KL=LM=2r KM=R−2r=6−2r jednak stosujac tw. pitagorassa w KLM wychodzi zly wynik, w takim prosilbym bym o wyjanienie, dlaczego takie rozwiazanie jest bledne
26 sty 16:18
utem:
|KM|=12−2r |KM|=2r
√
2
26 sty 16:40
123:
no tak, tak ,ale czemu 6−2r dla przeciwprostokatnej jest bledem ?
26 sty 16:41
utem:
średnica koła jest równa 12.
26 sty 16:56
123:
.......no ta. dzieki xd
26 sty 17:11