matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja kwadratowa
zdesperowana:
Ułóż wzór funkcji kwadratowej, znając jej pierwiastki x
1
=a, x
2
=1/a
26 sty 14:48
Janek191:
a ≠ 0
1
1
1
f(x) = ( x − a)*( x −
) = x
2
−
x − a x + 1 = x
2
− (
+ a) x + 1
a
a
a
26 sty 14:56