wzór skróconego mnożenia
Marysia: Czy jeśli korzystam ze wzoru a
2 − b
2 =(a+b)(a*b)
mając dane
(1−
√x+1)(1−
√x−1) = 1− x (czy tu zmienia sie znak z+ na −

) 1
26 sty 14:45
Marysia: tam miało być oczywiście (a+b)(a−b)
26 sty 14:46
Janek191:
Tutaj nie można stosować tego wzoru

albo jest źle przepisane.
Może jest tak:
( 1 −
√x + 1)*( 1 +
√ x + 1) =
26 sty 14:59
Marysia: tak, źle przepisałam, czy tam zmieni się znak?
26 sty 15:47
Janek191:
Napisz tak, jak powinno być
26 sty 15:51
Marysia: albo ogólnie jeśli mam minus przed pierwiastkiem który podnosze do kwadratu np"
(....) − √x+12 to tam się zmieni znak?
26 sty 15:51
Marysia: (1 − √x+1)*(1 + √x+1) = 12−√x+12 = 1− x +/−1?
26 sty 15:56
dero2005:
= (1)2 − (√x+1)2 = 1−(x+1) = 1 − x − 1 = −x
26 sty 16:13
Marysia: Czyli sie zmienia, dziękuję
26 sty 16:37