Zadanie z trzema niewiadomymi
jolka: Marek, Czarek i Jarek mają razem 126 lat. Przed dwoma laty Marek miał o 4 lata więcej niż
Czarek i Jarek razem. Za 6 lat Marek będzie 7 razy starszy od Jarka. Ile lat ma Marek, ile
Czarek, a ile Jarek?
26 sty 14:41
Janek191:
x + y + z = 126
Przed dwoma laty
x − 2 = ( y − 2) + ( z − 2) + 4
Za 6 lat
x + 6 = 7* (z + 6)
26 sty 14:45
Janek191:
x + y + z = 126
x − 2 = y + z
x + 6 = 7 z + 42 ⇒ x = 7 z + 36
więc
Z 1) i 2) ⇒
x + x − 2 = 126
2 x = 128
x = 64
=====
6 4 = 7 z + 36 ⇒ 7 z = 64 − 36 = 28 / : 7
z = 4
====
y = 126 − x − z = 126 − 64 − 4 = 58
=========================
26 sty 14:52