matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdzenie ciągi
sprawdzenie:
Liczby 2x −3 ; 5x; x− 7 są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz liczbę x.
10
Po obliczeniach wyszło mi, że x = −
. Sprawdzi ktoś czy to poprawny wynik? Bo zadanie
3
wydaje mi się zbyt proste. Z góry dziękuje za odpowiedź.
26 sty 14:11
Janek191:
2*5 x = ( 2 x − 3) + ( x − 7) 10 x = 3 x − 10 7 x = − 10
10
x = −
7
==========
26 sty 14:16
sprawdzenie:
No tak
Źle wynik przepisałem. Dzięki za odpowiedź
26 sty 14:18