Układ równań z trzema niewiadomymi
jolka: Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 18. Cyfra dziesiątek jest o 1 większa od cyfry jedności.
Jeżeli zamienimy miejscami cyfrę setek i dziesiątek, to otrzymamy liczbę o 180 większą od
początkowej. Oblicz liczbę początkową.
26 sty 13:55
Janek191:
xyz
x + y + z = 18
y = z + 1
Liczba początkowa
100 x + 10 ( z + 1) + z
100( z + 1) + 10 x + z − liczba po zamianie cyfr
zatem
100( z + 1) + 10 x + z = 100 x+ 10*( z +1) + z + 180
100z + 100 + 10 x + z = 100 x + 10 z + 10 + z + 180
101 z + 10 x = 100x + 11 z + 90
90z − 90 x = 90 / : 90
z − x = 1 ⇒ x = z − 1
oraz
y = z + 1
wstawiam do x + y + z = 18
z − 1 + z + 1 + z = 18
3 z = 18
z = 6
====
y = 7
====
x = 5
====
Szukana liczba to 576
===================
spr. 756 − 576 = 180
26 sty 14:12
Janek191:
?
26 sty 14:21
jolka: jeeju, dzieki, ratujesz mi życie
26 sty 14:30