kiedy (90-x) / (90+x)
Aga: Hej,
moglibyście mi wytłumaczyć dlaczego za cosx bierzemy sin(90−x) a nie sin(90+x)? Jaka jest
różnica, kiedy które wybrać ?
mam standardowe zadanie: sinx + cosx = 1
i korzystam ze wzorów redukcyjnych i dalej jest sinx + sin(90 − x) = 1 .
ale nie rozumiem dlaczego muszę wybrać pierwszy wzór na cosx : sin(90−x) a nie drugi z plusem
26 sty 13:46
Gaunt: sin(90−x)=−sin(x−90)≠cosx
Cosx to przesunięty o π/2 sinus w lewo czyli cosx=sin(x+90)
26 sty 14:04
Gaunt: Błąd.
Obie wersje są dobre.
sin(90−x)=−sin(x−90)=cosx
jak i cosx=sin(x+90)
Narysuj oba wykresy z przesunięciami, wtedy to zobaczysz
26 sty 14:10