Pole ograniczone krzywymi
Kate: Pole ograniczonye krzywymi; y=1−x2,y=1−x
No to wychodzi, że a=0, b=1
I wynik powinien wyjść 1/6 a mi wychodzi −1/3 (co samo w sobie jest głupie, bo jak pole może
być ujemne). Ktoś może powiedzieć w czym robie błąd?
26 sty 13:42
Kate: Już mi wychodzi 1/3, ale nadal według wolphrama ma wyjść 1/6
26 sty 13:51
zombi: Pokaż jak liczysz całkę.
26 sty 13:57
Janek191:

1 1
| | 1 | | 1 | |
P = ∫ ( 1 − x2 − (1 − x)) dx = ∫ ( − x2 + x) dx = [ − |
| x3 + |
| x2 ] |
| | 3 | | 2 | |
0 0
26 sty 14:03
Kate: ∫−x2+1−(x+1)
∫−x2 + ∫x
−1/3 x3 + 1/2 x2
26 sty 14:03
Kate: Jestem masakryczna, mylę się przez tę sesję nawet przy ułamkach

Przepraszam za problem i
dzięki.
26 sty 14:05