funkcja kwadratowa
zdesperowana: przy jakich wartosciach x y=2x2−3x+5 ma najmniejsza wartosc i czemu rowna sie ta najmniejsza
wartosc?
26 sty 13:36
zdesperowana: I jak liczyc najwieksza wartosc?
26 sty 13:53
Janek191:
p = ?
ymax = q = f(p)
26 sty 14:20
26 sty 14:21
Janek191:
?
26 sty 14:35
zdesperowana: P to 3/4 i tyle?
26 sty 14:45
Jack: Czemu rowna sie ta najmniejsza wartosc...
Poprawnie po polsku: Dlaczego rowna sie − otoz kazda funkcja ma jakas najwieksza i najmniejsza
wartosc...pytanie czemu tak jest, jest wg mnie troche nie na miejscu... Liniowa tez...przy
czym wtedy zalezy jaka bo moze byc nawet +infinity...
Hmm ja chyba nie rozumiem pytania czemu sie to rowna... No tak juz jest w funkcjach
26 sty 14:57
Janek191:
Teraz oblicz y
max = f(
34)
26 sty 15:01
Janek191:
a = 2 b = − 3 c = 5
II sposób
Δ = b
2 − 4a*c
26 sty 15:03
Janek191:
Oczywiście wszędzie powinno być y
min, a nie y
max
26 sty 15:05
zdesperowana: @Jack

czemu sie to rowna jest jak najbardziej poprawne, gdyz chodzi o to czemu, jakiej
liczbie np., rowna sie ta wartosc. Zatem nie rozumiem Twego lekkiego zbulwersowania. Na
przyszlosc odpowiadajac tu na pytania trzymaj sie rozwiązań ścisłych i odwolujacych sie do
problemu, a nie baw sie w humaniste. Pozdrawiam cieplutko ☺
26 sty 19:29
5-latek: Poprawniej byłoby '' ile ta wartość wynosi'' według mnie
26 sty 19:36
zdesperowana: Polecen nie zmienie
26 sty 20:36
Jack: ja zazwyczaj rozumiem pytania na 2 sposoby...
i tu jest wlasnie taki przyklad...
1) czemu − dlaczego (tak jest)
2) czemu − jakiej wartosci
tak samo jak "co dają człowiekowi pieniądze"
1) nic nie daja...jako ze pieniadze sa rzecza, a tylko ludzie, (ew. roboty itp.) moga cos komus
dac
2) daja w sensie, co mozesz dzieki nim zrobic
26 sty 20:42
Jack: Przepraszam za problemy i jak najbardziej zgadzam się z
małolatkiem
26 sty 20:43