ciągi
Gaunt: Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy r jest o 500 mniejsza od sumy
następnych 500 wyrazów ciagu.
Oblicz n.
Czy dobrze rozumiem, że: S(od n, n kolejnych)=Sn+500?
26 sty 13:04
Janek191:
S n + 500 − Sn = Sn + 500
26 sty 13:10
Gaunt: Inaczej:
Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy 5 jest o 500 mniejsza od sumy
następnych n wyrazów tego ciągu.
Oblicz n.
I tu: S
(od n, do n kolejnych)=S
n+500
S
(od n,do n kolejnych)−S
n=500
| | 2an+5(n−1) | | 2a1+5(n−1) | |
Czyli |
| n− |
| n=500 |
| | 2 | | 2 | |
Jakiś błąd? Po rozwiązaniu dochodzę do Δ=401, chociaż wynikiem ma być n=10
Dziękuję Janek.
26 sty 13:21
Janek191:
a1 = ?
26 sty 13:39
Gaunt: a1 skróciło mi się po rozpisani an
26 sty 13:42
Janek191:
S
n +500 = 2 S
n + 500
a
n +500 = a
1 + ( n + 499)*5
| | a1 + a1 + ( n + 499)*5 | |
Sn +500 = |
| *n |
| | 2 | |
26 sty 13:43
Gaunt: Nowa treść zadania: 13:21. Przepraszam za zamieszanie :<
26 sty 13:46