Czy dany zbiór jest grupą?
Log: Czy ten zbiór tworzy grupę ze względu na dodawanie?:
− liczby całkowite podzielne przez ustaloną liczbę naturalną n
Wiem tylko tyle, że żeby pokazać, że coś jest grupą to trzeba, sprawdzić:
1) łączność, czyli dla 3 dowolnych elementów tego zbioru zachodzi taka zależność:
(a*b)*c=a*(b*c)
2)element neturalny, czyli taki, że po dodaniu(w tym przypadku) do jakiejkolwiek liczby z tego
zbioru, nic się nie zmieni. Myślę, że tutaj będzie to 0.
3) element odwrotny, taki że dla dwóch dowolnych elementów z tego zbioru i elementu neturalnego
(oznaczmy go "e") zachodzi takie równanie:
a*b=b*a=e
Jak wszystkie 3 powyższe są prawdą, to ten zbiór będzie grupą.
Nie wiem tylko jak pokazać to dla punktu 1) i 3)
26 sty 13:00
Janek191:
Zamiast * lepiej pisać +
26 sty 13:14