układy równań
andrzej: Jak radzić sobie z układem równań z parametrem, który ma więcej równań niż niewiadomych?
Gdy ma tyle samo stosuję Cramera, ale tutaj ani Cramer ani wyznacznika nie mogę policzyć.
Ciężko też liczyć rząd bo jest parametr. Są jeszcze jakieś inne metody?
26 sty 11:16
andrzej: Gauss odpada też dlatego, że nie wiem jak poradzić sobie np. z (k−1) przy zmiennej, jak to
wyzerować?
kx + y + kz = 1
z + y + x = 1
(2 − k)x + (2 − k)y + z = 1
kz + y + kx = k
Dajmy na to mam taki układ, jak to rozwiązać? Wiem, że nie najlepszy przykład, bo od razu
widać, że np. dla 1 jest nieoznaczony, ale gdybym to miał rozwiązywać 'normalnie' to jak?
26 sty 11:24
Krzysiek: Równanie diofantyczne
26 sty 11:34
andrzej: Czyli teoretycznie nie powinienem dostać takiego przykładu na algebrze, ale poczytam. Dziękuję
26 sty 12:05