Granica funkcji
777: 777: Witam! Potrzebuje pomocy w znalezieniu granicy:
1) lim (x−lnx) , x−>
∞
| | 1 | |
lim (x−lnx)= lim(x)' − lim(lnx)'= ∞ − |
| = ∞−0 = ∞ |
| | x | |
Dobrze to rozwiązałem?
| | x | | x | |
2) lim ( |
| − |
| ) ,x−>∞ |
| | x−3 | | x+1 | |
Nie wiem od czego zacząć.
26 sty 11:15
Jerzy:
1) bzdury
x − lnx = lnex − lnx .... teraz pomyśl
2) wspólny mianownik
26 sty 11:42
777: "x − lnx = lnex − lnx " dlaczego taki x=lnex zapis?
Oczywiście w 1) się pomyliłem, miało być zamiast nieskończoności 1.
26 sty 11:52
Jerzy:
x*lne = lnex
26 sty 12:07