Macierz
Bogna: Prosze o pomoc z macierzami głownie chodzi mi o prosta odpowiedz nie chodzi o
obliczanie choć też byłoby fajnie
wykazać działania możliwe do wykonania. Uzasadnić niewykonalność działań pozostałych.
Wystarczy odpowiedz nie musza byc obliczenia.
2C*B+A−1
A= 2 −1 0
0 3 5
1 2 −1
B= 1 2 3
0 5 −1
C= [1 −2]
Czy moge zrobić coś poza obliczeniem A−1 oraz wymnożenie 2C*B? Bo z tego co mi się
wydaje to nie moge dodać 2C*B+A−1 bo rózna jest wielklość macierzy. Dobrze rozumiem?
Wykonać działania możliwe do wykonania. Uzasadnić niewykonalność działań pozostałych:
(B*A)−1
A= −3 2 1
−1 1 4
−1 7
B= −2 −2
−2 1
czy tutaj jestem w stanie wogole cos policzyc ? bo wydaje mi sie ze nie moge wymnożyć B*A a
co za tym idzie nie zrobie z tego (B*A)−1 dobrze mysle czy nie?
26 sty 10:58
b.: pierwsze dobrze,
w drugim B*A jest wykonalne i daje macierz kwadratową
26 sty 11:03
Bogna: a możesz mi to wymnożyć bo nie wiem jak to zrobic
26 sty 11:10