ciekawostka
zombi: Czytając Deltę z tego miesiąca natknąłem się na ciekawy sposób pokazania nierymierności
n√2, dla n>2.
| p | |
Otóż, załóżmy nie wprost, że istnieją p, q>0 takie, że n√2 = |
| , czyli |
| q | |
| pn | |
2 = |
| ⇔ 2qn = pn, zatem |
| qn | |
q
n + q
n = p
n, co prowadzi do sprzeczności z Wielkim Twierdzeniem Fermata.
Taka ciekawostka

Inne przykłady do zastosowania tego słynnego twierdzenia.
1. Wyznacz wszystkie trójki x,y,z liczb naturalnych, takie że
xy(x
2+y
2) = 2z
4
2. Wyznacz wszystkie pary x,y liczb całkowitych takie, że
x
3 − 6y
2 = 2