rozwiaz rownanie
Adrian: √4x2+20x+25 + 3x + 8 =0
zamieniłem wzorem skróconego mnożenia na (2x+5)2, wymnożyłem skoro musi być dodatnie, i wyszły
mi dwa miejsca zerowe x1=−3 i x2=−22/8.
W odpowiedziach jest tylko x1=−3, nic nie ma o drugim miejscu zerowym.
26 sty 01:26
olekturbo: dziedzina
26 sty 01:36
Adrian: ale skąd ją wziąć?
26 sty 01:38
Bogdan:
√ (2x + 5)2 + 3x + 8 = 0 ⇒ |2x + 5| + 3x + 8 = 0, dziedzina D = R
Dla x < −2,5: −2x − 5 + 3x + 8 = 0 ⇒ x = −3 < − 2,5 ok
Dla x ≥ −2,5: 2x + 5 + 3x + 8 = 0 ⇒ 5x = −13 ⇒ x = −2,6 < −2,5 sprzeczność
Odp.: x = −3
26 sty 01:45