Całki wymierne
Kate: ∫1/x(x2+9) dx.
Jak się za to zabrać? Z wymiernych jakoś, czy jakoś przez cześci tylko tego nie widzę?
26 sty 01:24
kyrtap: | 1 | | A | | Bx + C | |
| = |
| + |
| |
| x(x2+9) | | x | | x2+9 | |
26 sty 01:43
Kate: A nie powinno być na 3 ułamki jeżeli już? A/x + B/x2 + Cx+D/x2+9?
26 sty 01:45
Kate: A nie, oki
26 sty 01:50
Kate: Wyszło mi, że A=1/9 i B=−1/9. C i D=0, więc chyba coś nie tak
26 sty 01:54
26 sty 01:57
kyrtap: | 1 | | A(x2+9) + x(Bx+C) | | (A+B)x2 + Cx + 9A | |
| = |
| = |
| |
| x(x2+9) | | x(x2+9) | | x(x2+9) | |
C = 0
26 sty 02:00
Kate: Już mi się mieszało z poprzednim zadaniem, dlatego chciałam koniecznie chciałam tam B/x2
wcisnąć.
Czyli jednak dobrze. No i wyszła mi całka 1/9 ln|x| i teraz −1/9 ∫ dx/x2+9
Jak tą drugą obliczyć?
26 sty 02:03
kyrtap: | | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx = |
| arctg |
| + C |
| | x2 + 32 | | 3 | | 3 | |
26 sty 02:08
Kate: No właśnie zauważyłam we wzorach

Za późno na naukę.
Dzięki wielkie
26 sty 02:11
kyrtap:
26 sty 02:13