znajdz wspolrzedne styczna
Adrian: Prosta o równaniu y=−0.75x jest styczna do wykresu funkcji f(x)=0.5x4−x+a
a)Znajdź współrzędne punktu styczności.
b)Oblicz wartość współczynnika a.
Zero pomysłu na zrobienie tego, skoro w b dopiero trzeba obliczyć, a to policzyłem pochodną
drugiej funkcji i wyszło 2x3 − 1, ale nie wiem co z tym zrobić.
26 sty 00:01
Mila:

f'(x)=2x
3−1
| | 1 | | 3 | |
x= |
| dla takiego argumentu pochodna ma wartość − |
| |
| | 2 | | 4 | |
obliczymy wartość :
| | 1 | | 3 | |
( |
| ,− |
| ) punkt styczności |
| | 2 | | 8 | |
26 sty 00:17
Adrian: Dlaczego 2x3−1=−0.75 a nie −0.75x ?
26 sty 00:32
Mila:
Równanie stycznej:
y=f'(x
0)*x+b
======
26 sty 00:43
Adrian: dziękuje
26 sty 00:44