e^x = 1-2x
Studencik: Rozwiąż równanie:
ex = 1−2x
Na pozór proste ale niestety nie potrafię go rozwiązać. :c
25 sty 23:39
Bogdan:

y = e
x i y = −2x + 1 ⇒ x = 0
25 sty 23:43
Studencik: Dzięki Bogdan; lecz potrzebuję rozwiązać to układem równań. Prof "Wykres może być mylący....."
Da się to jakoś inaczej rozwiązać?
25 sty 23:49
Bogdan:
Rysunek jest ilustracją zagadnienia i wskazówką.
Funkcja f(x) = ex jest funkcją rosnącą dla x∊R, a funkcja g(x) = −2x + 1 jest funkcją malejącą
dla x∊R, funkcje te mają więc wspólną wartość tylko dla jednej wartości x (wykresy tych
funkcji mają 1 punkt wspólny).
25 sty 23:58
Eta:
I "studencik" .... zaniemówił
26 sty 00:25
Jack: do spania dzieciaczki ; D
26 sty 00:30
zombi: Hmm jeśli chcesz
policzyć punkt przecięcia to myślę, że funkcja W Lamberta się przyda.
Ogólnie mając równanie typu
p
ax+b = cx+d
x wynosi
| | d | |
| − |
| , gdzie W − FUNKCJA LAMBERTA. |
| alnp | | c | |
26 sty 00:52
Studencik: Dziękuję
Bogdan oraz
zombi!
26 sty 10:50