Oblicz iloraz ciągu geom. Jeśli Suma n początowych wyr. = 7x Suma n kolejnych
Ivan: Dany jest ciąg geometryczny o wyrazach dodatnich złożony z 2n wyrazów.
Suma n początkowych wyrazów jest 7 razy większa niż suma n wyrazów następujących po nich.
Oblicz iloraz tego ciągu.
18 gru 16:04
Jin: hard
23 gru 09:52
Andrzej: Oznaczam: a − pierwszy wyraz ciągu
q − iloraz ciągu, q ≠ 1 żeby był spełniony warunek zadania (inaczej sumy
byłyby równe)
wtedy n+1−szy wyraz jest równy aqn
Suma n początkowych wyrazów: a qn−1q−1
Suma n następnych wyrazów (pierwszym z nich jest an+1) : aqn * qn−1q−1
i mamy: a qn−1q−1 = 7aqn * qn−1q−1
1 = 7qn
q = (17)1n
np. dla n = 2 mamy q = √77
23 gru 21:22
Jin: dzięki bardzo
3 sty 12:13