Trygonometria
nervovy: Witam w tym przykładzie dochodze sobie do takiego wyniku:
a)1/sina − 1/cosa =0
Staje w momencie gdy mam sina=cosa i niewiem co teraz .. ?
Mam do wyliczenia miarę kąta ostrego alfa
Pozdrawiam
25 sty 23:29
Jack: napisz moze cale...zadanko
25 sty 23:30
Jack: ewentualnie...
z jedynki tryg.
skoro sin α = cos α
to
sin
2 α + cos
2α = 1, czyli
sin
2α + sin
2α = 1
2sin
2α = 1
| | 1 | |
sin α = |
| (bo kat ostry, dlatego ujemny przypadek odpada) |
| | 4 | |
alfa ≈ (odczytaj z tablic)
25 sty 23:33
nervovy: to jest cały prrzykład nie potrzebnie napisałęm że dochodze do takiego wyniku przepraszam za
błąd
25 sty 23:39
nervovy: 1/sina − 1/cosa =0
25 sty 23:40
olekturbo: Jeżeli:
sina = cosa
a = 45
25 sty 23:44
olekturbo: Jack:
sin
2a = 1/2
to sina = ?
25 sty 23:45
Jack: ło boziu...
sory za fail ;
25 sty 23:45
nervovy: dzięki takie proste a tego nie widziałęm i sie zastanawiam skąd się to bierze dzięki wielkie
25 sty 23:48
Bogdan:
| | π | |
sinα = cosα ⇒ sinα = sin( |
| − α) |
| | 2 | |
| | π | | π | |
α = |
| − α + k*2π lub α = π − ( |
| − α) + k*2π sprzeczność |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
2α = |
| + k*2π ⇒ α = |
| + k*π |
| | 2 | | 4 | |
25 sty 23:48