matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
odwracanie funkcji
czesio1296:
Wyznaczyć funkcję odwrotną do funkcji f(x)=sin(2x+π) x∊<−π/4,π/4>. Podać dziedzinę oraz zbiór wartości tak wyznaczone funkcji 2.obliczyć pochdną funkcji: a)x
3
sin2x b)x
x
2
+1
25 sty 23:02
Jerzy:
2) a) f'(x) = 3x
2
*sin2x + 2*x
3
cos2x
1
b) f'(x) = x
x
2
(2x*lnx + x
2
*
) = x
x
2
(2x*lnx + x )
x
26 sty 09:05
Jerzy:
1)
arcsiny − π
y = sin(2x+π) ⇒ 2x + π = arcsiny ⇒ x =
2
arcsinx − π
f
−1
(x) =
2
Dziedzina: [−1,1] Zb. wart: [ −π/4,π/4]
26 sty 09:12
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick