matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
777:
Witam! Potrzebuje pomocy przy policzeniu tych granic: lim x
4
e
−2x
, x−>nieskończoność ( wyszło mi lim=nieskończoność)?
1
1
llim (
−
) , x−>0
x
tgx
25 sty 22:50
Janek191:
x
4
lim x
4
*e
−2x
= lim
= 0
e
2x
x→
∞
Kilkakrotnie stosujemy regułę de l ' Hospitala
26 sty 12:51
Janek191:
1
1
1
cos x
sin x − x *cos x
f(x) =
−
=
−
=
x
tg x
x
sin x
x*sin x
Stosujemy regułę de l' Hospitala
cos x − ( cos x − x*sin x)
lim f(x) = lim
=
sin x + x*cos x
x→0 x→0
sin x
0
= lim
=
= 0
sin x
+ cos x
x
1 + 1
x→0
26 sty 13:06