musze policzyć te zadania na jutro a nie potrafię
zdesperowany: Pomoże mi ktoś obliczyć te zadania na jutro

Proszę
1. zbadaj wklęsłość i wypukłość funkcji :
f = x(2−lnx)
2. oblicz ekstrema :
f(x)= (x
2 − 3)e
x
f(x) = x − ln(1− x
2)
3.oblicz asymptoty ukośne:
f(x) = x+xarctgx
4. oblicz pochodną z definicji :
f(x) = 1/x
2
18 gru 15:56
AS:
Zad.1
Dana jest funkcja f(x).
Jeżeli f"(x) > 0 dla x ∊ (a,b) to f(x) wypukła na tym przedziale.
Jeżeli f"(x) < 0 dla x ∊ (a,b) to f(x) wklęsła na tym przedziale.
Zał. x > 0 (z uwagi na lnx)
| | 1 | |
f(x) = 2*x − x*lnx , f'(x) = 2 − lnx − x* |
| = 2 − lnx − 1 = 1 − lnx |
| | x | |
W przedziale (−
∞,0> funkcja nie jest określona
Dla każdego x ∊ (0,
∞) f"(x) < 0
Wniosek: funkcja f(x) w (0,
∞) jest wklęsła.
18 gru 17:33
AS:
Zad.2 a)
f(x) = (x
2 − 3)*e
x
f'(x) = 2*x*e
x + (x
2 − 3)*e
x = e
x*(x
2 + 2
x − 3)
f'(x) = e
x*(x + 3)(x − 1)
f'(x) = 0 dla x = −3 lub x = 1
x −
∞ −3 1
∞
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f'(x) + 0 − 0 +
↗ ↘ ↗
Funkcja osiąga maksimum dla x = −3 równe 6*e
−3
Funkcja osiąga minimun dla x = 1 równe −2*e
Zad 2 b)
f(x) = x − ln(1 − x
2)
Dziedzina: 1 − x
2 > 0 ⇒ x ∊ (−1,1)
| | 1 | | 1 − x2 + 2*x | | x2 − 2*x − 1 | |
f'(x) = 1 − |
| *(−2x) = |
| = |
| |
| | 1 − x2 | | 1 − x2 | | x2 − 1 | |
f'(x) = 0 gdy x
2 − 2*x − 1 = 0 czyli dla
x1 = 1 −
√2 lub x2 = 1 +
√2
x2 nie spełnia warunku założenia
pozostaje x1 = 1 −
√2
Dla x < x1 f'(x) < 0 funkcja maleje
Dla x > x1 f'(x) > 0 funkcja rosnąca
Wniosek: Funkcja osiąga minimun dla x1 = 1 −
√2
18 gru 18:00
AS:
Zad 3.
Pod każdym lim proszę dopisać x→
∞ a w drugim przypadku x→−
∞
Równanie asymptoty ukośnej
| | f(x) | |
y = a*x + b gdzie a = lim |
| , b = lim(f(x) − a*x) |
| | x | |
Przypadek 1.
| | f(x) | | π | |
a = lim |
| = lim1 + arctg(x) = 1 + |
| |
| | x | | 2 | |
| | π | |
gdyż arctg(x) → |
| gdy x→∞ |
| | 2 | |
| | π | | π | |
b = lim(x + x*arctg(x) − (1 + |
| )*x = lim(x*arctg(x) − |
| *x) = |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
b = limx*(arctg(x) − |
| ) = 0 |
| | 2 | |
| | π | |
Stąd równanie asymptoty y = (1 + |
| )*x |
| | 2 | |
Przypadek 2.
| | f(x) | | π | |
a = lim |
| = lim1 + arctg(x) = 1 − |
| |
| | x | | 2 | |
| | −π | |
gdyż arctg(x) → |
| gdy x→−∞ |
| | 2 | |
| | π | | π | |
b = lim(x + x*arctg(x) − (1 − |
| )*x = lim(x*arctg(x) + |
| *x) = |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
b = limx*(arctg(x) + |
| ) = 0 |
| | 2 | |
| | π | |
Stąd równanie asymptoty y = (1 − |
| )*x |
| | 2 | |
18 gru 18:25
AS:
Zad 4
| | f(x + h) − f(x) | |
Z definkcji f'(x) = lim |
| |
| | h | |
h→0
Pod każdym lim proszę dopisać h→0
| | | | x2 − (x + h)2 | |
f'(x) = lim |
| = lim |
| |
| | h | | h*x2*(x + h)2 | |
| | x2 − x2 − 2*x*h −h2 | | −2*x*h − h2 | |
f'(x) = lim |
| = lim |
| |
| | h*x2*(x + h)2 | | h*x2*(x + h)2 | |
| | −2*x − h | |
f'(x) = lim |
| |
| | x2*(x + h)2 | |
| | −2*x − 0 | | −2 | |
Gdy h→0 ułamek dąży do |
| = |
| |
| | x2*(x + 0)2 | | x3 | |
18 gru 18:39