układ równań z parmetrem
Marek: x+ky−z=1
z+y+kz=2
kx+y+z=3
obliczyłem wyznacznik i wyszło, że układ ma rozwiązania dla k∊R\{0,1,−2} tylko teraz mam kłopot
z rozwiązaniem tego układu, gausem tworzą mi się kwadraty i nie potrafię ich wyzerować, czy w
takim wypadku muszę użyć Cramera i uzależnić wszystkie wyznaczniki od k?
25 sty 21:33
Marek:
25 sty 23:13
Mila:
Myślę ,że tak. Nie narzucono Ci metody.
25 sty 23:23
Marek: Dzięki za odpowiedź. Mogłabyś jeszcze doradzić jak sobie radzić przy wyznaczaniu rzędu bądź już
liczeniu wyniku z parametrami w kwadracie albo połączonymi z liczbą, np.:
−x + ky + 2z = k
(k + 1)x + y + z = 1
2x + (k − 1)y + z = k − 1
25 sty 23:36
Marek:
26 sty 00:55