5
TMS: wyznacz ekstrema
f(x)= x2lnx
wychodzi mi
x=0 lnx=−1/2 to się da zamienić na e tylko nie wiem jak
i jak to zaznaczyć
25 sty 21:26
25 sty 21:30
TMS: jak to wyczarowałeś ?
25 sty 21:32
piotr: | | 1 | | 1 | |
lnx=−1/2 ⇒ x=e−1/2= |
| = |
| |
| | e1/2 | | √e | |
25 sty 21:35
TMS: ok dobra a jak dalej to zadanie ruszyć ?
25 sty 21:38
TMS: ?
25 sty 22:00
TMS: ?
25 sty 22:51
piotr: pochodna w −1/2 zmienia znak z "−" na "+", a więc jest to minimum w 1/2( jedyne ekstremum)
to wyczerpuje treść zadania
25 sty 23:06
TMS: a nie w e
−1/2 
nie szukam x ?
25 sty 23:24
TMS: ?
25 sty 23:31