123
TMS: wyznacz ekstrema funkcji
oblicza się pochodną i przyrównuje do 0 ?
25 sty 19:49
TMS: ?
25 sty 20:03
Janek191:
Warunek konieczny istnienia ekstremum w x0:
f '(x0)=0
25 sty 20:10
TMS: wyszło mi
rosnąca: (0:1)u(1:+∞)
malejąca(−∞:−1)u(−1:0)
mógłbyś sprawdzić ?
25 sty 20:20
ICSP: x ∊ R \{−1 , 1}
| | −2x | |
f'(x) = |
| = 0 ⇒ x = 0 i w punkcie x = 0 mamy maksimum lokalne równe 0. |
| | (x2 − 1)2 | |
f
↗ dla x ∊ (−
∞ ; −1) ∪ (−1 ; 0)
f
↘ dla x ∊ (0 ; 1) ∪ (1 ; +
∞)
25 sty 20:25
TMS: dziękuje bardzo
odwrotnie parabole narysowałem
25 sty 20:45
TMS: Jak będzie wyglądał wykres tej funkcji ?
26 sty 23:10
TMS: x2 to chyba ramiona do góry czy to nie ta funkcja bd rysowana ?
26 sty 23:21
Jack:

−2x(x
2−1)
2 = 0
jak narysujesz...
ekstremum :
f
max(0) = ...
26 sty 23:31
Jack:

@
ICSP
mnie uczyli ze zapis f↗ dla x∊ (...)
U (...) jest jak najbardziej bledny (na maturze
0pkt.)
poniewaz funkcji nie rosnie jakby w sumie przedzialow...tylko rosnie , potem maleje i potem
rosnie
a z tego by wynikalo ze rosnie od tamtego gdzie skonczylo
i np. tak jak na rysunku zrobilem
to ten zapis jest bledny, bo jakby ona rosla, to by musiala rosnac tak jak (kolor niebieski)
czyli wyzej jak wczesniej...a skoro rosnie, ale jest nizej jak poprzednio to tak srednio
pasuje...
26 sty 23:35
Jack: byc moze sie myle... ale mnie tak uczono
26 sty 23:41