algebra
nick: dane sa dwa wektory u i v o dlugosci u=2 i v=3 tworzace kat 120. znalezc pole rownolegloboku
rozpietego na u−2v i 3u+2v
odp S=24
25 sty 19:35
nick: pomoze ktos?
25 sty 20:15
nick: ?
25 sty 20:30
utem:
α=120o
p=u−2v
q=3u+2v
|p xq|=|p|*|q|*sinφ − pole równoległoboku
==
Dobrze przepisałaś treść?
Wychodzi mi inny wynik
25 sty 21:10
nick: tresc jest dobrze przepisana. mi tez ciagle wychodzi inny niz ten co powinien.
25 sty 21:14
Mila:
A jaki masz wynik?
Obliczyłaś kąt między wektorami p i q?
25 sty 21:17
nick: | | u1 v1 + u2 v2 | |
cos120= |
| ⇒ u1 v1+u2 v2=−3 |
| | 6 | |
u−2v=[u
1 − 2v
1 2v
2] ⇒ |u−2v|=
√52
|3u+2|=6
| | √13 | | 12 | |
cosα'=− |
| ⇒ sinα'= |
| |
| | 13 | | 13 | |
P=
√52 6 sinα'
25 sty 21:26
Mila:
Długości mam te same, ale iloczyn skalarny inny.
Zaraz sprawdzę jeszcze raz.
25 sty 21:36
nick: pewnie blad w zadaniu hehe
25 sty 21:51
25 sty 21:59
nick: nie wiem skad Ci to wyszlo...
25 sty 22:09
Mila:
Pierwiastek na cały ułamek, nie zapisało się dobrze. Nie zauważyłam.
sin
2α+cos
2α=1
| | 156 | | 12*13 | | 12 | |
sin2α= |
| = |
| = |
| |
| | 169 | | 169 | | 13 | |
Zostaw to, jutro pomyślę, może gdzieś jest jeszcze błąd rachunkowy.
25 sty 22:43
nick: okej. dziekuje za pomoc
25 sty 22:54