wyznaczyc granice
Kasia: lim ln(1+x)/x
x−>0
pomoze ktos? wychodzi mi 0, a chyba powinno 1...
25 sty 19:23
25 sty 19:27
Kasia: a jakies wytlumacznie?
wiem tyle, ze ln(1+x) traktuje jako (lnx)' = 1/x, ale nie moge tego sobie w glowie ulozyc
25 sty 19:32
Janek191:
Reguła de l' Hospitala
| | ( ln ( 1 + x) ' | | | | 1 | |
= |
| = lim |
| = lim |
| |
| | x ' | | 1 | | 1 + x | |
x→0 x→0 x→0
25 sty 19:35
Kasia: dzieki!
25 sty 19:37
Janek191:
Dokładniej
| | 1 | | 1 | |
[ ln ( 1 + x ) ] ' = |
| * ( 1 + x) ' = |
| |
| | 1 + x | | x + 1 | |
25 sty 19:37