zadanie
Metis: Ma ktoś pomysł jak "załatwić" takie zadanie ?
http://i.imgur.com/Rv60S9n.png
Próbowałem kombinować z pozycyjnym systemem dziesiątkowym, ale nie wiem jak je rozwiązać.
25 sty 18:54
Jack: Jakbym zrozumial o co chodzi z tym
11...1
22...25 to moze bym pomogl
25 sty 18:57
Milka15: O to chodzi, że na poczatku jest "n" jedynek następnie"n+1" dwójek i jedna piątka, czyli razem
"2n+2" cyfr
25 sty 19:03
Janek191:
Np. 1225 = 352
112225 = 3352
11122225 = 33352 itd.
25 sty 19:08
Metis: Ale jak to zauważyć
Janku ?

Jak przeprowadzić formalny dowód?
25 sty 19:14
Milka15: Liczbę tą możemy zapisać w systemie dziesiętnym w postaci:
10
2n+2+10
2n+1+...+10
n+2+2(10
n+1+10
n+...+10
1)+5
I powstały nam tutaj dwa ciągi geometryczne, zatem możemy zastosować do nich wzór na sumę ciagu
geometrycznego
| | 1−10n | | 1−10n+1 | |
10n+2* |
| +2*101* |
| +5= |
| | 1−10 | | 1−10 | |
| | 10n+2−102n+2+2*10−2*10n+2−45 | |
= |
| = |
| | −9 | |
| | −10n+2+102n+2−2*10+2*10n+2+45 | | 10n+2+102n+2+25 | |
= |
| = |
| = |
| | 9 | | 9 | |
w liczniku sprowadzamy do wzoru skróconego mnozenia na kwadrat sumy
| 102{n+1}+10*10n+1+25 | | (10n+1+5)2 | | 10n+1+5 | |
| = |
| = ( |
| )2 |
| 9 | | 9 | | 3 | |
Teraz wystarczy uzasadnić, że liczba w nawiasie − licznik − jest podzielna przez trzy
25 sty 19:20
Metis: O , dzięki wielkie, przeanalizuje sobie to.
A wykazać przez indukcje?
25 sty 19:23
Milka15: Nie koniecznie. Trzeba się odwołać do podzielności liczby przez 3 i zauważyć z jakich cyfr
skąłda się liczba w liczniku ułamka
25 sty 20:04