Zadania na udowodnij, że :(
Xyz: Pierwsze coś się ruszyć udało ale nie całkiem, z 2. trochę gorzej
1. Udowodnij, że jeżeli do iloczynu dwóch liczb nieparzystych dodamy czwartą część kwadratu ich
różnicy, to otrzymamy liczbę będąca kwadratem liczby naturalnej.
2. Udowodnij, że suma kwadratów czterech kolejnych liczb niepodzielnych przez pięć jest liczbą
podzielną przez dziesięć.
Proszę pomóżcie
25 sty 18:02
kochanus_niepospolitus:
1.
| | (a−b)2 | | (a−b)2 + 2ab + 2ab | | (a+b)2 | | a+b | |
a*b + |
| = |
| = |
| = ( |
| )2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
a+b to liczba parzysta, czyli podzielna przez dwa ... więc mamy kwadrat liczby naturalnej
25 sty 18:10
kochanus_niepospolitus:
a2 + (a+1)2 + (a+2)2 + (a+3)2 = (2a+3)2 + 5
wiemy, że a daje resztę 1 przy dzieleniu przez 5
więc 2a da resztę 2
więc 2a+3 jest podzielne przez 5 i jest to liczba NIEPARZYSTA
(2a+3)2 także będzie liczbą nieparzystą podzielną przez 5
więc (2a+3)2 + 5 będzie podzielne przez 10
c.n.w.
25 sty 18:13
Krzysiek: 2.
Cztery kolejne liczby niepodzielne przez pięć : 5k+1, 5k+2, 5k+3, 5k+4
(5k+1)2+(5k+3)2+(5k+3)2+(5k+4)2 = 100k2+100k+30 = 10(10k2+10k+3)
25 sty 18:24
Xyz: W tym 1 to mi trochę inaczej wyszło, bo zapisałam tak:
2x−1, 2x+1 to kolejne liczby nieparzyste
(2x−1)(2x+1)+
14[(2x−1)(2x+1)]
2
Po uproszczeniu wyszło mi 4x
2, czyli (2x)
2. Dobrze to jest
25 sty 19:20