Janek191:
A = ( 1, −1) więc f(1) = − 1
| | a + 3 | |
f(1) = |
| = − 1 ⇒ a + 3 = −1*( 1 − b) = b − 1 |
| | 1 − b | |
B = ( 1,5 a ; − 3) więc f( 1,5 a) = − 3
| | a*1,5 a + 3 | |
f(1,5 a) = |
| = − 3 ⇒ 1,5 a2 + 3 = − 3*(1,5 a − b) = − 4,5 a+ 3b |
| | 1,5 a − b | |
Mamy układ równań:
a + 3 = b − 1 ⇒ b = a + 4
1,5 a
2 + 3 = − 4,5 a + 3b
−−−−−−−−−−−−−−−−−
1,5 a
2 + 3 + 4,5 a − 3*( a + 4) = 0
1,5 a
2 + 3 + 4,5 a − 3a − 12 = 0
1,5 a
2 + 1,5 a − 9 = 0 / : 1,5
a
2 + a − 6 = 0
( a + 3)*( a − 2) = 0
a = − 3 lub a = 2
zatem
b = −3 + 4 = 1 lub b = 2 + 4 = 6
Ma być a> 0 i b > 0
dlatego
Odp. a = 2 , b = 6
================