granica
emma: Dlaczego granica różnicy ciągów z których każdy dąży do niesk. nie może być równa 1?
25 sty 17:01
kochanus_niepospolitus:
hę?
25 sty 17:02
kochanus_niepospolitus:
może być
np:
an = 1
bn = 0
limn−>∞ (an − bn) = 1
25 sty 17:02
emma: Mam pytanie: Mamy ciągi an i bn których granice przy n−>niesk są równe niesk. Granica różnicy
tych ciagów
a) może być skończona i nie równa 1
b) zawsze jest 0
c) zawsze jest niesko.
25 sty 17:04
ICSP: an → ∞ ?
25 sty 17:06
emma: tak
25 sty 17:08
emma: an −> ∞
bn −>∞
25 sty 17:08
kochanus_niepospolitus:
odpowiedź (a)
może (ale nie musi) być skończona i nierówna 1
25 sty 17:14
ICSP: a): an = √n2 + 1 , bn = n.
25 sty 17:15
emma: Odpowiedzi się sama domyśliłam, moglibyście mi wytłumaczyć dlaczego nie może być równa 1?
25 sty 17:16
kochanus_niepospolitus:
emma ... MOŻE BYĆ
zobacz że w odpowiedzi jest że 'MOŻE BYĆ SKOŃCZONA I RÓŻNA OD 1'
może być także skończona i równa 1
a może być nieskończona
25 sty 17:19
kris: Też spotkałem się ze stwierdzeniem że taka granica musi być różna od 1 i nie do końca rozumiem
dlaczego...
25 sty 17:21
kochanus_niepospolitus:
an = n+1
bn = n
lim (an − bn) = 1
wystarczy?
25 sty 17:24
emma: tak, dzieki
25 sty 17:26