trygonometria dowod
Smule: wykaz, ze dla dowolnych katow a, b zachodzi rownosc (cosα + cosβ)2 + (sinα + sinβ)2 =
4cos2(α − β)/2
troche moich przeksztalcen
1 + cos(α − β)= 2cos2(α − β)/2
co dalej ?
25 sty 16:19
kochanus_niepospolitus:
super
a teraz zastosuj wzór na cosinusa podwojonego konta
2a = (α−β)
25 sty 17:00
===:
... o cosinusie konta to przyznam nie słyszałem ... o stanie konta to tak
25 sty 17:32
Smule: ok mam to . dzieki
25 sty 17:33
kochanus_niepospolitus:
ciiiii ... nikt nie zauważyłby
25 sty 17:34