25 sty 15:19
Janek191:
Napisz na początku dziedzinę tego równania.
25 sty 15:22
lola: to znaczy?
25 sty 15:23
Janek191:
Warunki na x
25 sty 15:25
Janek191:
| | 1 | |
x − 2√x −1 + x + 2√x −1 + 2*√ ( x − 2√x −1)*( x + 2√x − 1) = |
| |
| | (x −1)2 | |
| | 1 | |
2 x + 2*√x2 − 4*( x −1) = |
| |
| | (x −1)2 | |
| | 1 | |
2 x + 2 √ x2 − 4x + 4 = |
| |
| | (x −1)2 | |
| | 1 | |
2 x + 2*I x − 2 I= |
| |
| | (x −1)2 | |
25 sty 15:31
Janek191:
Warunki:
x − 1 > 0 ⇒ x > 1
x − 2√x −1 > 0
x + 2 √x − 1 > 0
25 sty 15:34
Janek191:
Dokończ
25 sty 15:34
25 sty 15:47
lola: hm, a teraz pomnozyc to kazde razy (x−1)2?
25 sty 15:48
Metis: "na krzyż"
25 sty 16:02
Jack: albo mozna sposobem...
1.
| | 1 | |
√x−2√x−1 + √x+2√x−1 = |
| |
| | x−1 | |
| | 1 | |
√(1−√x−1)2 + √(1+√x−1)2 = |
| |
| | x−1 | |
| | 1 | |
|1−√x−1| + |1+√x−1| = |
| |
| | x−1 | |
x − 1 > 0
x > 1
| | 1 | |
|1−√x−1| + 1 + √x−1 = |
| |
| | x−1 | |
1) dla x ∊ (1;2>
| | 1 | |
1−√x−1 + 1 + √x−1 = |
| |
| | x−1 | |
=========
2) dla x ∊ (2;
∞)
| | 1 | |
√x−1 − 1 + 1 + √x−1 = |
| |
| | x−1 | |
| | 1 | |
x = 1 + |
| ≈ 1,62 (nie nalezy do dziedziny...) |
| | 3√4 | |
25 sty 16:10
lola: a moglbys to pokazac jak by to bylo jesli robila bym dalej moim sposobem?
25 sty 16:12
Jack: | | 1 | |
4x − 4 = |
| //// * (x−1)2 |
| | (x−1)2 | |
(4x−4)(x−1)
2 = 1
4(x−1)
3 = 1
u mnie ten przypadek odpadl ;x
25 sty 16:15
lola: czyli tak ja teraz zrobiles, to tez jest dobrze?
25 sty 16:18
Jack: nwm...ja tylko dokonczylem to co zaczelas w poscie 15:47
a z tego co widze to raczej kontynuowalas post
Janka 15:31
przy czym wzielas pod uwage warunek
x>2
i wychodzi liczba mniejsza, czyli ten wynik co Ci wyszedl nie nalezy do dziedziny...
dopiero z drugiego warunku wychodzi, czyli
x ∊ (1;2>
wtedy
to rozwiaz...pamietaj o dziedzienie
25 sty 16:23
Jack: zad 2. tez bym robil "sposobem"
x > 4
|1 − √x−4| + |2−√x−4| = 1
1) dla x ∊ (4;5>
(1− √x−4) + (2−√x−4) = 1
3 − 2√x−4 = 1
2√x−4 = 2
√x−4 = 1
x − 4 = 1
x = 5
2) dla x ∊ (5 ;8>
|1 − √x−4| + |2−√x−4| = 1
(√x−4 − 1) + (2−√x−4) = 1
1 = 1
więc x ∊ (5 ;8>
3) dla x ∊ (8 ;∞)
|1 − √x−4| + |2−√x−4| = 1
(√x−4 − 1) + (−2 + √x−4) = 1
− 3 + 2√x−4 = 1
2√x−4 = 4
√x−4 = 2
x−4 = 4
x = 8 ∊ D
wniosek :
x ∊<5;8>
liczby calkowite to : 5,6,7,8
5+6+7+8 = ...
25 sty 16:40
lola: mam pytanko jeszcze do1, dlaczego napisales dziedzine x ∊ (1;2> w 2 przypadku a nie np. od
−nieskonczonosci?
25 sty 17:19
Janek191:
Patrz: 15,34 I wiersz
25 sty 17:22
lola: okii, teraz prpbuje zrozumiec twoj 'sposob'
i skąd to ci sie wzielo? |1 − √x−4| + |2−√x−4| jak tam w tym przykladzie jest zuplenie co
innego, tylko pierwsiatek sie zgadzaxd
25 sty 17:32
Jack: "Schowane" do wzoru skroconego mnozenia...
Liczbe (1+ √2)2 jak wymnozysz to masz 1 + 2√2 + 2 czyli 3 + 2√2...wiec robiac dokladnie
odwrotnie ... Jak masz 3+2√2 to mozesz to schowac do (1+√2)2...
25 sty 18:53
lola: okej okej, i jeszcze jedne poytanie

dlaczego dawals przedzial np od 4 do 5
potem od 5 do 8 czm akurat takie liczby?
25 sty 19:56