matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka z wykorzystaniem 2sinxcox
beata:
Rozwiąż całke wykorzystując 2sinxcox ∫ x/cos
2
x czyli u'=−2sinxcosx v'1/2 x
2
25 sty 15:08
Jerzy:
1
tą całkę liczy się przez części: u = x v' =
cos
2
x
u' = 1 v = tgx
25 sty 15:11
Benny:
sinx
∫x*(tgx)'dx=x*tgx−∫tgxdx=xtgx−∫
dx=|cosx=t,
cosx
1
dt=−sinxdx|=xtgx+∫
dt=xtgx+ln|cosx|
t
25 sty 15:12
beata:
a nie da się policzyć tak? czyli u'=−2sinxcosx v=1/2* x
2
to jest źle ?
25 sty 15:17
Jerzy:
no pewnie ,że źle
25 sty 15:18
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick