Prawdopodobieństwo
jola: Mając dane zdarzenia niezależne A i B o prawdopodobieństwach: P(A)=0,4 oraz P(B)−0,6 znajdź:
a) P(A/B)
b) P(A∪B)
c) P(A'∪B)
25 sty 14:49
jola: P(B)= 0,6
25 sty 15:17
===:
zastanów się ... co oznacza, że zdarzenia A i B są niezależne
25 sty 15:45
olekturbo: P(A) = 0,4
P(B) = 0,6
P(A/B) = P(A) − P(AnB)
P(AnB) = P(A)*P(B) = 0,4*0,6 = 0,24
P(A/B) = 0,4−0,24 = 0,16
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
P(AuB) = 0,4 + 0,6 − 0,24 = 0,76
25 sty 16:08
kochanus_niepospolitus:
Skoro zdarzenia są niezależne to:
P(A∩B) = P(A)*P(B)
W takim razie P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = ...
Oraz P(A/B) = P(A) − P(A∩B) = ...
Należy także zauważyć, że P(A'∩B) = P(B) − P(A∩B)
i już wszystko masz 'dane' aby podać wyniki
25 sty 16:11