ostrosłup
Roxi: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym promień okręgu wpisanego w podstawę jest równy 4√3 cm, a
krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz pole
powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
25 sty 14:30
Janek191:
h = 3 r = 12
√3
a = 24
=====
x
2 = r
2 + 12
2 = 16*3 + 144 = 192 = 64*3
x = 8
√3
α = 45
o więc h = x = 8
√3 − wysokość ostrosłupa
h
12 = r
2 + h
2 = 48 + 192 = 240 = 16*15
h
1 = 4
√15 − wysokość ściany bocznej
25 sty 14:45
Bogdan:

r = 4
√3
| 1 | |
| a√3 = r /*2√3 ⇒ a = r*2√3 |
| 6 | |
25 sty 14:47
dero2005:
r = 4
√3 =
13h
p
h
p =. → wysokość podstawy
a =
23h
p√3 =. → krawędź podstawy
| | a2√3 | |
Pp = |
| =. →pole podstawy |
| | 4 | |
h → wysokość ostrosłupa
h =
h
s. → wysokość ściany bocznej
h
s =
√h2 + (13hp)2 =
| | a2√3 | | 3 | |
Pc = |
| + |
| a*hs =. pole całkowite |
| | 4 | | 2 | |
25 sty 14:49
Janek191:
| | a2√3 | |
Pc = Pp + Pb = |
| + 3*0,5 a*h1 = 144√3 + 144√15 [ cm2] |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| *144√3*4√15 = 192√45 = 192*3√5 = 576√5 [ cm3] |
| | 3 | | 3 | |
25 sty 14:50